Vereniging

In een winter vol ijspret vond de plaatselijke ijsclub "De Noorman" dat er een muzikale noot op de ijsbaan ontbrak. Op initiatief van arts dhr. Ravestijn werd er op 22 maart 1900 een harmonie opgericht met de naam "Volharding". De ongeveer 20 muzikanten bestonden uit boeren, arbeiders en alles er tussenin en stonden onder leiding van de plaatselijke caféhouder Jan Visser.
Na oorlogsjaren en turbulente jaren van lage ledenaantallen werden de drumband, marjorettes en minirettes opgericht. Uiteindelijk moesten de laatste twee door een te laag ledenaantal worden opgeheven.

In 1979 trad Henk Stolk aan als instructeur van de drumband en in 1991 Henk de Vos als dirigent van de fanfare. Beide zijn nu nog actief binnen de vereniging en binnen dezelfde functie.
Na het eeuwfeest van Volharding in 2000 won de vereniging aan populariteit.
Door de oprichting van de blokfluitgroep in 1999, wist de vereniging weer jeugd aan zich te binden. Zowel de fanfare als de drumband konden weer uitzien naar nieuwe jeugdleden.

De laatste jaren heeft Volharding opnieuw flink kunnen groeien. In 2010 werd een succesvolle samenwerking gerealiseerd met Stichting Cavent Oud-Beijerland, met de Cavent Band als resultaat. Er werden nieuwe docenten aangenomen voor de muziekopleidingen. In 2011 nam Volharding deel aan een concertwedstrijd, de eerste sinds 9 jaar, en behaalde een eerste prijs. Inmiddels hebben wij als doel om jaarlijks deel te nemen aan een concertwedstrijd of muziekconcours. 

Volharding is hiermee een vereniging met een rijke historie en een kleurige toekomst!

Onderdelen

Blokfluit (Algemene muzikale vorming)
In 1999 is de blokfluitgroep opgericht. De groep staat onder leiding van Ingrid van Ijzendoorn. Het doel van blokfluitles is om de jeugd kennis te laten maken met het maken van muziek. Na het voltooien van deze opleiding, kunnen de leerlingen de overstap maken naar een blaas- of slaginstrument. Bij het opzetten van blokfluitlessen is er een goede samenwerking met de basisscholen in Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland.

Muziekopleiding
De muziekopleiding van Volharding wordt verzorgd in de kernen Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland. Er wordt lesgegeven door vakbekwame docenten. Het doel van deze opleiding is om de leerlingen voor te bereiden op hun deelname aan het orkest of de drumband. Binnen de opleiding wordt er gewerkt middels het HaFaBra-leerplan. Leerlingen die minimaal beschikken over het HaFaBra A-niveau, het landelijke examen gaan halen. Na het afleggen van het A-examen, volgt de leerling de lessen tot in ieder geval het niveau van het B-examen is bereikt. Na het behalen van het B-examen, is de leerling in principe niet meer verplicht om muziekles te volgen. Er wordt lesgegeven op de volgende instrumenten: Koperen blaasinstrumenten Houten blaasinstrumenten Slaginstrumenten Bugel Sopraansaxofoon Kleine trom Trompet/Cornet Altsaxofoon Tenortrom Hoorn Tenorsaxofoon Grote trom Schuiftrombone Baritonsaxofoon Drumstel Bariton/Euphonium Melodisch slagwerk Bb / Eb bas.

Fanfare
Het fanfareorkest is het oudste onderdeel van Volharding en dateert uit 1922. Het orkest telt momenteel ongeveer 40 leden en staat onder leiding van dirigent Henk de Vos. Het orkest komt uit in de 5e divisie en bezoekt regelmatig concoursen en festivals. De muziek is uiteenlopend. De laatste jaren wordt vaak gekozen voor populaire en moderne muziek uit hogere divisies. Deze muziek wordt o.a. ten gehore gebracht tijdens jaarlijks terugkerende evenementen, zoals het jaarconcert en bijdragen aan kerstzangdiensten. Muzikaal richt de fanfare zich vooral op het 'zittende' werk. Toch kan in samenwerking met de drumband nog steeds gemarst worden tijdens feestdagen en evenementen. De fanfare is op straat te vinden met o.a. Koningsdag, Sinterklaas en de avonddrie- en avondvierdaagsen.

Drumband
De drumband, opgericht in 1965, telt momenteel ongeveer 10 leden en staat onder leiding van instructeur Henk Stolk. In samenwerking met de drumband is Volharding in staat om te 'marsen', een gegeven dat al bij veel verenigingen in de Hoekse Waard niet meer mogelijk is. De drumband laat zich niet alleen op straat zien, maar verzorgt daarnaast ook gezamenlijke optredens met het orkest.

Dweilband 'De Piepers'
Begin jaren '70 werd de boerenkapel geformeerd uit leden van de fanfare. Toen werd in boerenkleding vooral Egerlander muziek gespeeld. Door de jaren heen veranderde de muziek en wordt tegenwoordig eigentijdse muziek gespeeld. “De Piepers” is een dweilband die inzetbaar is bij allerlei feestelijke gelegenheden, zoals braderieën, evenementen en privéfeesten. De Piepers op uw eigen feestelijke gelegenheid? Neem contact met ons op! Zie het kopje "contact" voor meer informatie.